Stap 1: Partners bij elkaar brengen

De eerste stap bij de oprichting van een leerorkest is het bijeenbrengen van partners. Naast de muziekschool (of een andere uitvoerder van het leerorkest) is er een basisschool nodig en natuurlijk financiers. Ook kan worden gedacht aan andere partners, zoals een (professioneel of amateur-) orkest waarmee wordt samengewerkt.

Om kennis te maken met het leerorkestconcept zijn er verschillende mogelijkheden, van een online presentatie tot een bezoek aan een leerorkest in de buurt of in Amsterdam of een workshop voor het hele team. In het startpakket van Leerorkest Nederland zijn hier al diverse materialen voor te vinden, zoals filmpjes, teksten en boeken.

Vervolgens moeten de partners een rolverdeling maken, een uitvoerder benoemen en een rechtspositie bepalen. Voor het opstellen van het businessplan is het nodig om een budget vast te stellen en na te denken over het aantal leerlingen, het aantal muziekdocenten en het aantal lessen. Leerorkest Nederland ondersteunt met een inhoudelijk plan (het curriculum), organisatorische plannen en voorbeeldbegrotingen.

De gemaakte afspraken moeten worden vastgelegd. Hiervoor heeft Leerorkest Nederland diverse templates ontwikkeld, zoals een overeenkomst tussen de uitvoerder en de school, een overeenkomst met het instrumentendepot van het Leerorkest, een overeenkomst tussen Leerorkest Nederland en de uitvoerder en templates voor subsidie-aanvragen.

Maand