Neurodiversiteit

Inleiding

Ons brein is voortdurend bezig met het opnemen en verwerken van informatie. Via de zintuigen komt een stroom aan prikkels binnen, die vervolgens een reis in de hersenen maken. Daar vindt een fascinerend proces van coderen, decoderen, aanleggen van koppelingen, categoriseren en archiveren plaats. Deze gebeurtenissen veroorzaken een continue verandering van structuren. Dat noemen we leren. Leren wordt wel gezien als een veranderingsproces.

Deze workshop gaat over mensen bij wie deze processen anders verlopen dan bij de meeste mensen. Dat uit zich op allerlei verschillende manieren en vraagt dus ook om strategieën die helpen om deze processen te begeleiden.

De gemeenschap van mensen over wie dit gaat, heeft zelf de term neurodivergent, of neurodivers geïntroduceerd. Eerdere koepeltermen waren: mensen met een rugzakje (rugzakkinderen), anders-lerenden en anders-gedragenden, mensen met special needs.

De kennis over dit onderwerp verandert snel, door nieuwe inzichten, geavanceerde onderzoeksmethoden, maatschappelijke discussies en een steeds mondiger wordende community, die zich onder andere door de sociale media heeft verenigd en roept: praat niet over ons, maar met ons.

Documenten

Meer weten?

Op deze pagina vind je een introductie op de workshop Neurodivergentie. Een traject met live workshops is aan te bevelen als je je verder wil verdiepen in dit onderwerp. Neem contact op met Leerorkest Nederland voor meer informatie over het boeken en bezoeken van workshops.